Vertalershuis Amsterdam heropend

Foto © Chris van Houts.

Het Vertalershuis in Amsterdam is heropend. Vanwege lockdowns en een aansluitende grondige renovatie is de residentie meer dan drie jaar lang gesloten geweest. Het monumentale pand aan de Van Breestraat is nu energiezuiniger, toegankelijker én groter. Het Vertalershuis werd tijdens een feestelijke avond op 21 juni 2023 officieel geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW.

 

Barbera Wolfensberger (l) opent het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

De inrichting van elk van de vijf kamers in het Vertalershuis is geïnspireerd op een Nederlandse auteur: Andreas Burnier, Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans, Anton de Kom en Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp.

Foto: Chris van Houts

De Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp-kamer op de eerste verdieping van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

Foto: Chris van Houts

De extra toegankelijke W.F. Hermans-kamer op de begane grond van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

Foto: Chris van Houts

De Hella S. Haasse-kamer op de eerste verdieping van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

Foto: Chris van Houts

De Anton de Kom-kamer op de bovenste verdieping van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

Foto: Chris van Houts

Daniël van Mourik, weduwe van Andreas Burnier, in de Andreas Burnier-kamer op de bovenste verdieping van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

Het Vertalershuis Amsterdam is opgericht in 1991 en onderdeel van het Nederlands Letterenfonds. In het Vertalershuis Amsterdam is per periode plaats voor vijf vertalers van Nederlandse literatuur uit het buitenland. Zo kunnen ze niet alleen een tijd geconcentreerd werken aan een vertaling, maar ook collega’s, hun auteur of uitgevers ontmoeten, hun netwerk uitbreiden en zich onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur.

De minimale verblijfsperiode in het Vertalershuis is twee weken en maximaal twee maanden. Daarbij kan een verblijfsbeurs en een tegemoetkoming in de reiskosten worden verstrekt. Vertalers die voor een verblijf in aanmerking willen komen, moeten beschikken over een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk.

Op 1 juli zijn de eerste vijf vertalers aan een residentie begonnen. Judit Gera werkt aan de Hongaarse vertaling van Het verstoorde leven van Etty Hillesum, Hazim Kamaledin werkt aan een Arabische vertaling van de bloemlezing Een boek voor jou van Marit Törnqvist, Stefan Wieczorek werkt aan de Duitse vertaling van Ik was een hond van Thomas Möhlmann, Jihie Moon werkt aan de Koreaanse vertaling van een reisverslag van Hendrick Hamel en Maria Encheva werkt aan de Bulgaarse vertaling van Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Vertalers uit het Nederlands kunnen hier aanvragen voor een residentie in 2024.

Marije de Bie, coördinator van het Vertalershuis. Foto © Chris van Houts.

In aanloop naar de heropening zijn er verschillende blogs van Andrea Kluitmann verschenen rondom de renovatie van het Vertalershuis. In “Met zin voor de realiteit” besprak zij het verloop van de renovatie met duurzaamheidssadviseur/bouwbegeleider Evert-Jan van Latum en aannemer Tjebbe Krot. Ze interviewde coördinator van het Vertalershuis Marije de Bie over de renovatie in de blog “Na de verbouwing”. De vijf nieuwe, thematisch ingerichte kamers introduceerde zij door middel van interviews met de vertalers van Nederlandse auteurs waarnaar de kamers vernoemd zijn:

V.l.n.r.: Vertalers Alicja Oczko, Anna Becchi, David McKay en Andrea Kluitmann. Foto © Chris van Houts.

03-07-2023 in nieuws


Vertalershuis

Vertalershuis

Het Vertalershuis (foto Teun Grondman)

In het Amsterdamse Vertalershuis kunnen vertalers van Nederlandse literatuur wonen en werken, bij voorkeur voor een periode van één of twee maanden.

The Translators’ House in Amsterdam welcomes translators from Dutch into any language, who want to improve or maintain their language skills and their knowledge of Dutch culture. More information...

Adres

Van Breestraat 19
1071 ZE Amsterdam
vertalershuis@letterenfonds.nl

RECIT

Het Vertalershuis Amsterdam is lid van het RECIT-netwerk van vertalershuizen. Meer informatie vindt u op www.re-cit.org.