Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2021

Op dinsdag 29 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25, die online te volgen is. Juryvoorzitter Manon Uphoff zal bekendmaken welke vijf romans kans maken op de prijs. Ook gaat ze met haar mede-juryleden in gesprek over de longlist en met de vertalers over de romans op de shortlist.

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman. De bekendmaking van de shortlist vindt plaats tijdens een online evenement op 29 juni van 20:00 tot 21:30. Als u zich aanmeldt ontvangt u een link waarmee u de livestream kunt bekijken. Aanmelden kan via de link onder dit bericht.

De jury

Manon Uphoff zal als voorzitter van de vakjury het juryrapport voorlezen. Uphoff is een veelvuldig bekroond schrijver van romans, verhalenbundels, essays en novellen. Onlangs ontving ze de driejaarlijkse Charlotte Köhlerprijs voor haar proza, en in het bijzonder voor haar recente roman Vallen is als vliegen, die werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Bookspot Literatuurprijs, en werd bekroond met de Tzumprijs en de Bookspot Scholierenprijs. Haar werk is of wordt vertaald in het Duits, Engels en Spaans. Ook is ze medeoprichter van het schrijverscollectief FixDit dat zich inzet voor meer diversiteit in de letteren, de canon en het onderwijs. Eerder was ze bestuursvoorzitter van PEN.

De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2021 bestaat naast Manon Uphoff uit criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht). De vakjury selecteert zowel de vijf titels voor de shortlist als de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021.

14-06-2021 in nieuws


Vertalershuis

Vertalershuis

Het Vertalershuis (foto Gerhard Jaeger)

In het Amsterdamse Vertalershuis kunnen vertalers van Nederlandse literatuur wonen en werken, bij voorkeur voor een periode van één of twee maanden.

The Translators’ House in Amsterdam welcomes translators from Dutch into any language, who want to improve or maintain their language skills and their knowledge of Dutch culture. More information...

Adres

Van Breestraat 19
1071 ZE Amsterdam
t. +31 20 470 97 40
f. +31 20 470 97 41
e. vertalershuis@letterenfonds.nl

RECIT

Het Vertalershuis Amsterdam is lid van het RECIT-netwerk van vertalershuizen. Meer informatie vindt u op www.re-cit.org.